Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten (83)

Wie ben je? Janie Verboon – van de Erve, 79 jaar en sinds 1 jaar weduwe. Wij hebben vier kinderen van 55, 54, 49 en 45 jaar en acht kleinkinderen.

Wat doe je? Vroeger toen ik 18 jaar was stond ik in de winkel bij Forescate Durieux. Voor de ouderen onder ons denk ik nog wel bekend. Toen ik 22 jaar was trouwde ik en in die tijd stopte je dan automatisch met werken. Gelukkig werd snel onze eerste zoon geboren. Toen de jongste 10 jaar was ben ik pastoraal werker bij de Protestantse Gemeente Voorschoten geworden. Dit heb ik lang gedaan. Nadat mijn man overleden is heb ik een hondje genomen. Een hele lieve Jack Russel met de naam Jack en dit heeft mijn leven weer kleur gegeven. Heerlijk iets om voor te zorgen, gezelligheid en veel naar buiten. Ik ben blij mijn gevoel gevolgd te hebben, Jack en ik zijn onafscheidelijk.

Waar woon je? Ik woon in Starrenburg I, in het appartementen complex Roucoophage. Ik woon hier geweldig. Heb een mooi uitzicht over het Vlietland. Ook heb ik hier veel contacten, we zorgen hier voor elkaar en dat is een groot pluspunt op mijn leeftijd.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een fijn dorp. Ik woon hier al zo lang en ken veel mensen. Voorschoten is lekker groen, ik loop graag met Jack in het berkhoutpark of bij Rosenburg.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik vind het een goed initiatief dat de fietsers uit de Schoolstraat verdwijnen. De straten in het centrum mogen wat schoner mogen zijn en dan geef ik als voorbeeld Het Ambachtspad en de Voorstraat. Dan heb ik het niet over de gemeente maar meer over de mensen die alles maar op straat gooien. Ik heb ook veel last van het verkeer op de A4 en ben een grote voorstander van de geluidsschermen die er hopelijk toch nog komen.

Met dank aan Janie Verboon – van de Erve

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten (82)

Wie ben je? Robert Steijn, ik ben 55 jaar en getrouwd met Lindy Nikken. Samen hebben wij 3 kinderen van 20, 22 en 24 jaar

Wat doe je? Ik ben nog even eigenaar van YOURLIFE sportclub. Afgelopen juni ben ik benaderd door twee jonge mannen……….of ze mijn sportclub konden overnemen. Ik hoefde niet zo heel lang na te denken want het speelde al eerder door mijn hoofd en na 25 jaar was er niet altijd de uitdaging meer voor mij. Per 1 maart 2019 gaat het dan gebeuren en wordt het MYLIFE. Ik heb er het volste vertrouwen in. Het lijkt sterk op het concept zoals wij het nu hebben maar dan nog een beetje beter. Na 1 maart ga ik eerst een tijdje een sabbatical nemen: veel sporten!! Daarna zie ik wel wat er dan weer op mijn pad komt.

Waar woon je? Wij wonen in een heel rustig straatje met veel privacy en hebben een heerlijke tuin waar wij in de zomermaanden veel van genieten.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een geweldig dorp. Niet te groot en niet te klein, gemoedelijk en met de allerbeste winkels waar kwaliteit nog hoog in het vaandel staat. Verder wonen hier hele fijne mensen en ook de middenstand werkt er hier hard aan om Voorschoten zo speciaal te houden. Mijn top restaurant is “Fratelli””, dat is echt thuis komen voor mij.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Wat ik jammer vind is dat er op meerdere plaatsen voor de doorstroming van het verkeer gekozen is voor stoplichten. Als men dit had opgelost met rotondes zou denk ik de doorstroming van de Veurse-/Leidseweg beter zijn. Wat ik wel erg mooi vind is de nieuwbouw bij het Deltaplein met restaurant “Hudson” en de appartementen. Het aangezicht van Voorschoten is hierdoor echt opgeknapt.

Met dank aan Robert Steijn.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten (81)

Wie ben je? Jaap Maan, 70 jaar en getrouwd met Margreeth (67). Wij hebben drie zonen van 42, 39 en 36 jaar en vijf kleinkinderen.

Wat doe je? Ik ben Accountant Administratie Consulent. Na de HBS ben ik gelijk bij het huidige KPMG begonnen. Verder heb ik nog 6 jaar bij de gemeente Voorburg, 10 jaar bij de rijksoverheid en 20 jaar bij EY (Ernst &Young) gewerkt. Nu geniet ik van mijn pensioen. Na mijn pensionering ben ik bezig geweest met allerlei dingen: Ik heb Nederland vertegenwoordigd in de Vereffenings Commissie van de Nederlandse Antillen, ik ben tot 2018 lid geweest van de Accountantskamer inzake tuchtrecht voor accountants en sinds 1979 ben ik actief hier in de Protestantse gemeente van Voorschoten. Momenteel ben ik voorzitter van het College van Kerkrentmeesters en was ik 10 jaar voorzitter van de kerkenraad. . Oorspronkelijk kom ik uit Den Haag. Mijn vader had een kruidenierszaak in de wijk Duinoord, vlak bij het Statenkwartier. Als trotse opa pas ik natuurlijk ook op de kleinkinderen, samen met Margreeth.

Waar woon je? Wij wonen al 43 jaar in Voorschoten. Eerst begonnen op de Rembrandtlaan en nu wonen wij in Starrenburg I. We hebben een mooi groen uitzicht op de kloostertuin en dit geeft ons het gevoel dat wij buiten wonen en dat……….midden in Voorschoten! Dat is toch geweldig!

Wat vind je van Voorschoten? De Voorstraat is erg opgeknapt, het is echt een mooie ontmoetingsplek geworden. Ook zijn er veel activiteiten hier in Voorschoten. Dit is ook te zien aan de vele vrijwilligers die zich op allerlei fronten inzetten. Verder ligt Voorschoten centraal, je bent snel op de snelweg en bij de trein. We hebben hier een dorpse gemeenschap met veel stadse mensen.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Er is zijn nog veel plekken die ontwikkeld of her ontwikkeld mogen worden; braakliggende locaties of verouderde plekken zoals het MOC terrein. Het college zou wat meer slagkracht moeten hebben zodat procedures niet zo lang hoeven door te lopen. Op dit moment gaat alles veel te langzaam.
Met dank aan Jaap Maan

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten (80)

Wie ben je? Marcel van Klaveren, ik ben 55 jaar. Ik heb een dochter van 19 jaar.

Wat doe je? Vanaf mijn 15de ben ik stratenmaker. Eerst heb ik bij bedrijven gewerkt en later ben ik voor mijzelf begonnen. Nu combineer ik mijn ZZP bedrijf met opdrachten voor een groep hoveniers. Stratenmaker is een zwaar beroep en ik weet nu al dat ik dit niet ga volhouden tot mijn 67ste. Ik ben heel benieuwd hoe dit in de toekomst uit gaat pakken. Het is nog steeds erg druk en ik kan wel “8” dagen per week werken! Ik heb één grote hobby en dat is het houden van duiven: kroppers. Ik ben vaak achter in mijn tuin te vinden en heb veel plezier met deze bezigheid.

Waar woon je? Ik woon in de Bethlehemstraat, dat is in de Vlietwijk. Het is heel prettig wonen. We hebben hier echt een fijne buurt. Mijn buren klagen nooit over mijn duiven. Ik verzorg een aantal tuintjes voor de ouderen hier in de straat. Een beetje hulp geven aan je medemens is een goede zaak in deze tijd.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een mooi groen dorp. De gemeente doet veel aan het onderhoud en dat zie je. Verder vind ik café Barrelzz geweldig. Marian, de eigenaresse heeft er een hele mooie tent van gemaakt. Na hard werken is het gezellig om daar even uit te blazen en je vrienden te spreken.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik woon hier in Voorschoten vanaf mijn tweede levensjaar en er is veel veranderd de laatste jaren. Vroeger vond ik alles wel wat knusser en gezelliger. Er zijn veel wijken bijgekomen waardoor Voorschoten behoorlijk uit zijn jasje is gegroeid. Ik zie steeds minder bekenden op straat. Wellicht is dit overal in Nederland het geval. Ik denk nog vaak met weemoed aan de tijd dat ik jong was en op zaterdagavond naar de Lindehoeve ging met mijn vrienden. Dat waren nog eens mooie tijden!

Met dank aan Marcel van Klaveren

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten (79)

Wie ben je? Berthold van Veen, 50 jaar en getrouwd met Else (46). Wij hebben 3 kinderen: Joost (17), Sophie (15) en Vera (13).

Wat doe je? Ik heb “ Berthold van Veen, Assurantie- en Hypotheek adviseur”. In 1998 ben ik begonnen vanuit een zolderkamer en nu zijn wij inmiddels uitgegroeid tot een middelgroot kantoor met 12 medewerkers. Drie jaar geleden zijn wij zelfstandig Adviseur Regiobank en kunnen de diensten van een bank gaan verlenen. De Rabo en de Amro bank zijn inmiddels verdwenen uit ons dorp en dat was mazzel want Regiobank groeit hierdoor extra hard. Ik vind het persoonlijke contact met mijn klanten erg belangrijk. Dat is een mooi aspect van mijn werk. Het is fijn om een diversiteit aan gesprekken te hebben. Ieder persoon of bedrijf is gesprek op maat. Verder ben ik een enthousiaste tafeltennisser. Het is een mooie sport die je ook nog lang kan blijven beoefenen. Ik wordt wel eens weggetikt door iemand van 76 jaar!

Waar woon je? Wij wonen aan de Palestrinalaan. Adegeest is een hele fijne wijk om te wonen. We hebben leuke buren en toevallig 3 buren naast elkaar die ook goed kunnen tafeltennissen en dat maakt het gezellig in de straat.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een mooi dorp, perfect van grootte: niet te klein en ook niet te groot en het ligt centraal. Ik ken een hoop mensen maar ook weer niet iedereen.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? We hoeven Voorschoten niet perfect te maken. Regelmatig zijn er wegen opgebroken. Soms ontgaat mij de reden daarvan. Alles moet functioneel goed zijn en zeker in deze tijd dat het met Voorschoten financieel wat minder gaat, zou de gemeente daar meer op kunnen letten. Waar ik mij erg aan kan irriteren is het stoplicht bij de Churchillaan in Leiden. Daar kunnen maar 3 a 4 auto’s per keer door het groene licht en sta je veel te lang stil. Jammer dat Voorschoten hier nog steeds niets voor elkaar heeft gekregen.

Met dank aan Berthold van Veen